E-ticaret hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Her gün daha fazla insan çevrimiçi mağazalardan alışveriş yapıyor ve bir çevrimiçi mağaza oluşturmak uzun zamandır çok zor bir iş değil. Ancak, çevrimiçi mağazalar arasında artan rekabetle birlikte, sitenin etkinliğini değerlendirme görevi giderek daha önemli hale geliyor. Bir çevrimiçi mağazanın başarısının ana göstergelerinden biri dönüşümdür.
Web sitesi dönüşümü nedir?
Dönüşüm, hedef eylemi tamamlayan site kullanıcılarının sayısının o siteye gelen toplam ziyaretçi sayısına oranıdır.
Bir çevrimiçi mağaza için hedef eylemin her zaman mal satın alma olmadığına dikkat edilmelidir. Bu bir kayıt, bir telefon görüşmesi, bir haber bültenine abonelik, belirli bir bağlantıya tıklama vb. olabilir. Bununla birlikte, çoğu çevrimiçi mağaza sahibi, sitenin dönüşümünü hesaplarken hala satış sayısına odaklanır. Bunlara sadece online siparişler değil, telefonla yapılan satışlar da dahildir.
Verimlilik, kelimenin geniş anlamıyla, en az çaba, zaman ve mali harcama ile istenen sonuca ulaşılmasıdır. Bir online mağazanın etkin bir şekilde çalışabilmesi için, satış hunisinin her aşamasında bir online mağazanın dönüşüm dinamiklerini doğru anlamak ve analiz etmek gerekir.
Web sitesi dönüşümünü doğru anlamak neden önemlidir?
Cevap basit: geliriniz doğrudan buna bağlıdır. Dönüşüm ne kadar yüksek olursa, işletmenize o kadar fazla gelir getirecektir.
Dönüşüm oranını belirleyerek, çevrimiçi mağazanın etkin bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlayacaksınız. İşletmenize özel ortalama dönüşüm oranlarına odaklanarak, online mağaza web sitenizin dönüşüm dinamiklerini izleyebilirsiniz. Ortalama olarak %1-2, çevrimiçi mağazalar için normal bir dönüşüm olarak kabul edilir, ancak bu aynı zamanda işletmenin özelliklerine ve hedef kitleye de bağlıdır. Dönüşüm oranları genellikle normale yakınsa, sistematik olarak artırmak için çalışarak işinizi güvenle geliştirebilirsiniz. Dönüşüm %1’in altındaysa, sitedeki bir şeyi değiştirmeyi ve ek müşteri edinme kaynakları aramayı düşünmelisiniz.
Ziyaretçi sayısında artış – satışlarda artış
İstatistiksel olarak, çevrimiçi mağazanızı ne kadar çok kişi ziyaret ederse, yeni sipariş alma olasılığınız o kadar artar.
Satış ve gelir sayısını hesaplamak için evrensel formül şöyle görünür:
Satış sayısı = Ziyaretçi sayısı * Mağaza dönüşümü
Mağaza geliri = Satış sayısı * Ortalama fatura
Örneğin, bir çevrimiçi mağazaya ayda 1.000 ziyaretçi gelirse ve dönüşüm% 2 ise, satış sayısı 20’dir. Bunun işletmesi için çok mu yoksa az mı olduğuna her mal sahibi kendisi karar verir. Üst düzey satıcılar bu rakamlardan oldukça memnun olabilir, ancak düşük kaliteli ürünler satıyorsanız, çabalarınızı kaliteli hedefli trafiği çekmeye odaklamanız gerekir.
Ziyaretçileri çekmenin en popüler ve etkili yolları arasında:
SEO – promosyon. Bu trafik çekme yöntemini uygulamak için, teknik ve dahili optimizasyonun yanı sıra mevcut metinleri düzenlemek ve SEO optimizasyon kurallarına uygun olarak yenilerini yazmak gerekecektir. Anahtarlar, arama motorunda ziyaretçilerin istekleri olan metinlerin içine girilir. Yetkin SEO metinleri, ihtiyacınız olan sipariş veya diğer hedef eylemleri vermek üzere yapılandırılmış siteye doğru hedef kitleyi getirir.
Bağlamsal reklamcılık. Bu tür reklamlar, belirli sorgular için Google ve Yandex arama motorlarında gösterilir. Bu tanıtım yönteminin avantajları, lansman hızı ve hedeflenen trafiğin çekiciliğidir. Reklamlarınızın etkili bir şekilde çalışması için doğru reklam kampanyasını oluşturmanız ve anahtar kelimelerinizin ve reklamlarınızın performansını sürekli olarak izlemeniz önemlidir.
Mağaza ürünlerinin pazar yerlerinde reklamı. Çevrimiçi mağazalar, ürünlerini ürün toplayıcıların web sitelerinde yayınlayarak, arama motorlarının ilk sıralarında hemen görünür. Ancak burada, teklifinizin fiyat ve kalite açısından rekabetçi olması önemlidir, çünkü bu tür siteler uygun bir ürün karşılaştırma hizmetine sahiptir.
Sosyal medya. Bugün, sosyal ağlar tüm dünyada inanılmaz derecede popüler. Reklamcılar bunun ziyaretçileri çekmek için değerli bir kaynak olduğunu hemen anladılar. Çevrimiçi mağazanızın reklamını yapmak için çeşitli seçenekler vardır: resmi bir grup aracılığıyla, diğer gruplara reklamlar yerleştirerek (ücretli veya ücretsiz) veya sosyal ağlarda ücretli hedefli reklamlar. Bir sosyal ağ yardımıyla oldukça büyük miktarda trafik çekebilirsiniz. Ancak, içeriğe dayalı reklamcılıkta olduğu gibi, bir reklam kampanyasını doğru şekilde oluşturmanız gerekir.
Tematik forumlarda reklam. Çevrimiçi mağaza sahipleri, ziyaretçileri çekmek için genellikle forumlara ürünlerine veya hizmetlerine tematik olarak uygun reklam gönderileri yerleştirir. Trafiği artırmak için bu yolu seçmek, doğru forumu seçmek önemlidir. Bu, siteye dar odaklı bir kitle getirecektir.
İçerik pazarlama. Çevrimiçi mağaza ürünlerinin kullanımıyla ilgili yararlı makaleler yazmak, web sitesi trafiğini ve müşteri güvenini ve şirketinize olan sadakatini önemli ölçüde artırabilir. Metinlerde veya video incelemelerinde ürünlerinizin kullanımı, çalıştırılması, onarımı hakkında tavsiyelerde bulunursanız, bu alandaki uzmanlığınız sizi rakiplerden değil, sizden satın almaya ikna edecektir.
Medyada reklam. Medya kaynakları televizyon, radyo ve yazılı medyayı içerir. Bu tür reklamlar sayesinde toplumun geniş bir kesimine ulaşabilir ve marka bilinirliğini artırabilirsiniz. Bununla birlikte, bu tür bir reklam en pahalıya mal olacak ve etkinliğini izlemek oldukça sorunlu olacaktır.
Web sitesi dönüşüm oranı nasıl kontrol edilir?
Dönüşümün nasıl hesaplanacağı sorusu, belki de çevrimiçi mağaza sahipleri ve pazarlamacılar için ana sorulardan biridir. Bunu yapmak için, tüm göstergeleri doğru bir şekilde kaydetmenizi sağlayan özel araçlar vardır.
Web sitesi dönüşümü nasıl belirlenir?
Web sitesi dönüşümünü hesaplamak için genel kabul görmüş bir formül vardır:
Dönüşüm = Sipariş sayısı / Toplam ziyaret sayısı x %100
Örneğin, mağazanızı 1500 kişi ziyaret ettiyse ve 70 kişi sipariş verdiyse dönüşüm %4,6’dır (70/1500*100). Dönüşüm yüzdesini aldıktan sonra, bunun çok mu az mı olduğunu anlamanız gerekir.
Uzmanlar, dönüşümü dikkate almayı teklif ediyor:
- % 1’e kadar – düşük bir gösterge,
- % 5’e kadar – ortalama,
- % 5’ten fazla – yüksek bir oran.
Dönüşümü hesaplamak için satış sayısını doğru bir şekilde hesaplamanız gerekir. Bu, nasıl uygulandıklarına bağlı olarak farklı şekillerde yapılır.
Dönüşüm verilerini nerede ve nasıl görebilirim?
Google Analytics ve Yandex.Metrika web analytics hizmetleri, çevrimiçi siparişleri saymak için harikadır.Sitede bunları kullanarak, seçilen döneme ait hedef dönüşüm verilerini görüntüleyebilir, ayrıca siteyi hangi cihazlardan ziyaret edenlerin sayısına ilişkin verileri bulabilirsiniz. nereden geldiler. giriş yaptılar, hangi istekler için vs. Burada ziyaretçilerin sitedeki yolunu takip edebilir ve en sık nerede sipariş verildiğini öğrenebilirsiniz.