Fransız antitekel düzenleyicisi, Google’a çevrimiçi reklamcılıktaki tekel konumunu kötüye kullandığı için 220 milyon avro (yaklaşık 19,5 milyar ruble) para cezası ödemesini emretti.
Google’a karşı dava 2019 yılında News Corp., Fransız Le Figaro gazetesi ve Belçikalı medya grubu Rossel La Voix tarafından açılmıştı.
Bilişim devlerinin başkanları, tekel iddialarına karşı kendilerini savunmak için kongre üyelerinin önüne çıktı
Google’ın 20 yılı: arama motoruna sorulmaması gerekenler
Fransız makamları tarafından yapılan soruşturma, şirketin bazı araçlarının büyük yayıncılar için neredeyse vazgeçilmez hale geldiği çevrimiçi reklamcılık hizmetleri pazarındaki hakim konumundan yararlandığını ortaya koydu. Onlara göre Google, kendi reklamcılık hizmetlerini rakiplerinin aleyhine olacak şekilde tanıttı.
Fransız antitröst kurumu başkanı Isabelle de Silva, “Google’a ceza verme kararı özellikle önemlidir, çünkü düzenleyiciler ilk kez çevrimiçi reklamcılık işinin bağlı olduğu karmaşık algoritmik açık artırma süreçlerine odaklanmıştır.”
Fransız basınında yer alan haberlere göre Google, rakiplerinin önüne bazı engelleri kaldırarak sorunu çözmeyi teklif etti.
Fransız yetkililerle varılan anlaşmaya göre, Google’ın ana şirketi Alphabet, çevrimiçi reklamcılık hizmetlerinden bazılarında değişiklik yapmayı kabul etti.
İlk ama son değil mi?
Anlaşma, yalnızca Fransa’da bağlayıcı olmasına rağmen, Google’ın reklamcılık işine karşı bir dizi soruşturma veya davanın ilk kararlarından biri olabilir.
2020’de Google’ın çevrimiçi reklam geliri 147 milyar dolardı – diğer tüm internet şirketlerinden daha fazla.
Aralık 2019’da Fransız rekabet ajansı, Google’ın reklamcılık platformuna ilişkin kuralların “anlaşılmaz ve anlaşılması zor” olduğunu ve seçici veya rastgele uygulandığını iddia ederek, arama ağı reklamcılığı pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı için Google’a 150 milyon € para cezası verdi. Aynı yılın Mart ayında, Avrupa düzenleyicisi şirkete aynı yanlışlık için 1,49 milyar Euro para cezası ödemesini emretti.
Avrupa antitröst makamları genellikle Google’a karşı taraftır. 2017’de Avrupa Komisyonu, AB antitröst yasalarını ihlal ettiği için Google’a 2,42 milyar Euro para cezası verdi. Ertesi yıl, internet devi Android cihazlar üzerindeki hakim konumunu kötüye kullandığı için rekor düzeyde 4,34 milyar Euro para cezasına çarptırıldı.
Google’ın satışlarının çoğu, arama ağı reklamcılığından ve YouTube platformundaki reklamlardan gelir. Ancak geçen yıl müşterilerin reklam satmasına yardımcı olmak için yaklaşık 23 milyar dolar harcandı.
Antitröst makamlarının dikkati, şirketlerin bölümleri arasındaki karmaşık bağlantılara, özellikle de aramada “kendi” sonuçlarını destekleyen kullanılan algoritmalara çekildi. Bazı eleştirmenler Google ve YouTube’un tamamen parçalanmasını istiyor.
Daha önce, Google sözcüsü Leslie Pitterson anlaşma hakkında yorum yapmadı, ancak şirketin reklam teknolojisinin hem Google ortaklarının hem de rakiplerinin ürünleriyle çalıştığını söyledi.
Diğer ABD eyaletleri tarafından desteklenen Texas, şirketi çevrimiçi reklamcılık işinde antitröst yasalarını ihlal etmekle suçlayarak Aralık 2020’de Google’a karşı benzer bir dava açtı.
Benzer iddialar, birkaç reklamcı ve Google rakibi tarafından ABD’de şirkete karşı açılan birkaç davanın temelini oluşturdu.