Savunma şirketi Aselsan, Türkiye Merkez Bankası’nın projelerde ilk ortağı oldu
Türkiye Merkez Bankası, dijital Türk Lirasını test etmek ve uygulamak için pilot proje başlatıyor. Türkiye, bir “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” kurdu ve bir pilot uygulama geliştirmek için önde gelen teknoloji şirketleriyle ikili anlaşmalar imzaladı.
Türkiye Merkez Bankası’nın bu projedeki ilk ortakları savunma şirketi Aselsan, bilgisayar donanım ve yazılım şirketi Havelsan ve araştırma merkezi Tübitak-Bilgem oldu.
Pilot uygulama ile ilgili stratejik ve kritik teknolojilerin ön testlerini içeren ilk aşamadan sonra, platformun yeni katılımcıların katılımıyla genişletilmesi planlanıyor.
Pilot uygulamanın ilk aşamasında TCMB, Türk Lirası Dijital Ağı’nın bir prototipini geliştirecek ve teknoloji paydaşlarıyla sınırlı kapalı devre pilot denemeler yapacak.
Ülkenin merkez bankası ayrıca blok zincir teknolojisini ve ödeme sistemlerinde dağıtılmış defterlerin kullanımını ve dijital para biriminin anında ödeme sistemine entegrasyonunu test etmeyi planlıyor.
TCMB, bu testlerin sonuçlarına göre pilot çalışmanın ileri aşamalarını sunacak. Sonuçları 2022’de açıklanacak.
Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital Türk lirası konusunda henüz nihai bir karar vermiş değil.
Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk Lirası’nın ekonomik, yasal ve finansal gereksinimlerini karşılayıp karşılayamayacağına karar verilecek.
Türkiye, CBDC’yi 2018’de geliştirmeye başladı. Geçen yılın sonlarında, Türk merkez bankası başkanı düzenleyicinin 2021’in ikinci yarısında merkez bankasının dijital para biriminin pilot testlerine başlayacağını duyurdu.
2021 yılının ikinci çeyreğinin sonuçlarına göre Türkiye’nin konut fiyatlarındaki büyümede dünya lideri olduğunu hatırlayın.