Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sadece tüketicisi değil, "kritik teknolojilerin" üreticisi olacağını söyledi. Hürriyet Daily News'e göre Türkiye teknolojik ürünler için bir pazar değil, "tüm dünyanın üretim üssü" olacak.
Daire başkanı, TURQUIA 1912 derneği tarafından Cenevre'de düzenlenen sanal bir etkinlikte, “Şu anda devletler savaşlarda değil, ekonomi ve teknolojide diğerlerine üstünlük gösteriyor” dedi.
Türkiye'nin teknolojik ilerlemesine değinen Bakan, forum izleyicilerinin dikkatini "bilim ve teknolojinin insanlık yararına gelişmediği sürece faydasız olduğuna" ve Türkiye'nin adımlarının "yaratmaya dayandığına" dikkat çekti. teknolojik) insanlığın yararına olan değerlerdir."
Ankara'nın uzay araştırmalarına değinen Mustafa Varank, Türk hükümetinin ülkeyi "küresel teknoloji yarışında önemli bir ulus" yapmaya kararlı olduğunu söyledi. Ona göre Türkiye'nin yakın zamanda ortaya koyduğu Ulusal Uzay Programı kapsamında 10 ana hedefi var.
Ayrıca geçen hafta ülkenin aya uçmak için kullanılabilecek bir roket motorunu başarıyla test ettiğini hatırlattı.
Türkiye son yıllarda özellikle askeri-sanayi kompleksinde önemli teknolojik ilerlemeler kaydetti. Yerli savunma sanayii, özellikle insansız hava araçları ve gemi yapımı alanlarında, iç kaynaklara dayalı bir dizi program uygulamaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin savaş gemilerini bağımsız olarak tasarlayabilen, inşa edebilen ve bakımını yapabilen dünyadaki on ülkeden biri olduğunu söyledi. Ona göre, kendi kuvvetleri tarafından tasarlanacak Türk uçak gemisi, Ortadoğu'daki NATO üyesi ülkeyi deniz alanında "büyük lig"e taşıyacak.